Kinek ajánlom a törpenyulat?

Tippek 2011. August 3., Wednesday

1. Gyerekeknek

Kisiskolás szülőkben felmerül az állattartás, hogy rendszerességre neveljék a gyerekeket. Én is megpróbáltam. Az első próbáknál szempont volt, hogy az állat kibírja, ha gyermek mégis elfelejt róla gondoskodni. Évekig tartottunk botsáskát és remeterákot. Velük az volt a gond, hogy ugyan a látogatók előtt lehetett hencegni, de hétköznapokon csak a gond volt velük. Nézni jó az akváriumot is, de mást nem ad.

A környezetünkben mások papagájt vagy teknőst vettek a kisállatra vágyó gyereknek, esetleg törpesünt. Egyik se vált be. Kezdetben érdekes, de előbb-utóbb nyűg lesz, mert csak nézni lehet.

Persze, itt jön be a kutya meg a macska. Irigylem azokat, akiknek kutyája van, de én nem merem bevállalni. Rengeteget kell vele foglalkozni, és nem utolsó sorban drága etetni. Macskát többet is próbáltunk. Lakásba nem szeretnék, a kertből viszont elkószál. Miután jópárat elvesztettünk -nagyobbrészt autó ütötte el őket; volt, amit “kedves” emberek elvittek, meg olyan is, aki a szomszéd kutyájával futott össze-, már nem merek újabbat a szívünkbe fogadni.

Viszont a törpenyúl bejött.  Ha éhes vagy csak törődésre vágyik, akkor ezt igen hangos rácsrázással adja tudtunkra. Ez első hallásra igen idegesítőnek hangzik, de van egy komoly haszna: a nevelendő gyermeket is idegesíti, így kimegy füvet szedni neki, vagy foglalkozik vele. Nem porosodik a sarokban, és biztos nem hal csöndben éhen a kis terráriumában. A gyerekeim pedig a nyúletetést az élet velejárójának tekintik, mint a fogmosást, vagy a szemétkivitelt.

A nyuszit lehet simogatni, a törődést bizalommal hálálja meg. Ha jól érzi magát, leül mellénk, nyugodt, keresi a kapcsolatot. Az éhes, vagy elhanyagolt nyúl agresszív, izgága, semmit nem lehet vele kezdeni. Adok-kapok játék, nem lehet többet elvenni, mint amennyit mi befektettünk. Én ezért találom olyan optimálisnak gyerekek mellé.

És még egy: a nyúl magának való állat, nem hagyja, hogy rákényszerítsük az akaratunkat. Csak akkor ül le mellénk, ha ő is akarja, nem lehet kihasználni. Ha erővel próbálják ottartani, akkor rúg kifejezésre juttatva akaratát. Nem lehet agyonszeretgetni.

A nyulak kora reggel és késő délutántól estig a legaktívabbak. Tökéletes időbeosztás munka vagy iskola mellé. Reggel megetetjük, ha van pár percünk, akkor megsimogatjuk, kiengedjük rohangálni. Jól indul a nap. Aztán délután lehet vele játszani, vacsi után szeretgetni, majd jóétpuszi :) Sajnos, a házi feladatot nem eszi meg, legfeljebb megrágcsálja :)))

Megneveli a családot, mivel nem szabad semmit a földön hagyni, amit megrághat: kábelek ne lógjanak le, a cipőket a helyükre kell tenni.

2. Egyedülállóknak

A törpenyúl nagyon kedves társállat, amely mégse igényel túl nagy befektetést. Olcsón tartható, és kevés gondoskodást igényel.

3. Pároknak

Lehet szokni az együttélést :)

Ez most viccesen fog hangzani, de komolyan mondom: feléleszti (vagy épp lenyugtatja) az anyai ösztönöket. Az ölemben szunyókáló, szuszogó puha lény a babázást juttatja eszembe. Megnyugtat, mint egy karomban elalvó kisbaba :) Ez most azért jó, mert már nincs olyan korú babám, aki velem aludna, de a még nincs baba esetben is jól jöhet :)

4. Időseknek

Ők talán még nosztalgiázva gondolnak vissza a gyerekkorukra, mikor talán ők is kaptak kisnyuszit :)

A macska teljesen elfogadott, a törpenyúl miért nem? Nem olyan büdös, olcsóbb tartani, nem mászik fel a szekrény tetejére. Szerintem könnyebb is velük bánni, mint egy macskával.

A. Lakásba

Növényevő, így nem büdös. Kell a forgács nedvszívónak, ahova pisil, de heti kétszer cserélem, és észre se venni a szagot. Nem kell súrolás, fertőtlenítés, vagy egyéb herce-hurca. Épp csak összesöpröm, kiszórom, újat teszek be. A benti nyúllakást egy évben kb. kétszer takarítom alaposan, egyébként a söprés elég. A nyulak nagyon tiszta állatok. Kizárólag egy helyre járnak pisilni, a szobanyulunk soha nem pisilt a nappaliban. Bogyót néha szétszórnak, de jólnevelt nyúlnál az se jellemző. Terület megjelölésére használják: ha szokatlan szagot érzenek, vagy akkor is előfordul, ha a nyúl megijed. Fiúk szeretnek mindent megjelölni maguk körül, ezt ivartalanítással lehet megszüntetni.

Mindemellett nem ajánlom a nyuszit parkettás vagy épp szőnyeges szobában tartani. Előfordulhat baleset is, de inkább a szétszórt széna, nyúltáp, és az elcsöpögtetett víz miatt. Hálószobába sem ajánlom, nem lesz nyugodt éjszakánk mellette. A nyulak éjszaka is mozognak, ropogtatnak.

B. Kertbe

Ha tudunk a nyuszinak egy nyáron szellős és árnyékos, télen pedig szélvédett kuckót biztosítani, akkor hajrá! Még ezek a csöpp nyuszikák is jól elboldogulnak kint télen, ha időben hozzászoknak, és vastag bundát növesztenek. Könnyebb kint ellátni, takarítani, és talán ott nagyobb hely jut neki. Egyetlen hátránya, hogy ritkábban van velünk a nyuszi, de legalább többet leszünk friss levegőn :)

 

Mint látható, nálunk nagy sikere lett a törpenyúlnak, másoknak is ajánlom!