Mielőtt eldöntenénk, hogy nyulat akarunk…

Tippek 2011. September 15., Thursday

Ahhoz, hogy beszerezzünk egy nyulat, két fontos dolgot kell végiggondolnunk:

1. Biztosan szeretnénk-e nyuszit, a velejáró kötelességekkel együtt?

2. Mit csinálunk vele, ha az 1. kérdésben rosszul döntöttünk.

 

Ha ezekre megvan a válasz, akkor kezdhetjük is: irány a nyúlbolt!

De ne szaladjunk ennyire előre, először is megpróbálom összeszedni, hogy mit kell vállaljunk a nyúlért.

 

1.

Kell neki egy ketrec, ami törpenyúlnál is minimum 50*100 cm-es legyen. Ennek nemcsak a beszerzése és a hazacipelése jelenti a problémát, hanem az elhelyezése. Ennél nagyobb helyet kell nyulunknak áldozni. Kell ahhoz is, hogy hozzáférjünk etetni és takarítani, és ahhoz is, hogy melléülhessünk kényelmesen. A nyúl biztos szétszórja majd a szénát és a forgácsot a ketrec körül, és valószínűleg mi is, így érdemes “védtávolságot” tartani. Lehetőleg a ketrecajtón keresztül tudjon egyedül is közlekedni, ezért leginkább a földön helyezzük el.

Ne legyen huzatos, és ne legyen a radiátor mellett se. A nyulak egész jól bírják a nyüzsgést maguk körül, minket viszont zavarhatnak a pihenésben.

2.

Hely kell, ahol rohangálhat. Legegyszerűbb, ha abban a szobában mehet ki -legalább a felügyeletünk mellett-, ahol lakik. Ezt valamennyire nyúlbiztossá kell tenni: a lelógó kábelek veszélyesek a nyúlra, minden másra a nyúl veszélyes! A szőnyegen ásni, megrágcsálni a szélét, megkóstolni az asztal lábát, esetleg leszedni a tapétát, megrágni a gipszkarton falat: ezeket minden nyúl szereti.

Ha a kertben lakik, akkor egyszerűbb kifutót biztosítani neki. Mindenképp javaslom, hogy teteje is legyen, egyébként kóbor macskák, ragadozó madarak miatt nem tudjuk majd kinthagyni. Napra se lehet kitenni. És alja is legyen, ugyanis a nyulak nagyon szeretnek ásni. Beáshatjuk a rácsot a föld alá, így viszont nem tudjuk arrébbrakni, amint nyulunk az utolsó szál füvet is lerágta.

Ha a lakásban lakik, akkor jó időben kirakhatjuk a kertbe, de télen a fűtött szobából nem. Ugyanígy kint tartott nyulat se hozzunk be télen a melegbe.

Ha az a terület, ahol rohangálhat a nyuszink, nem határos a lakásával, akkor gondoljuk végig, hogy hajlandóak leszünk-e rendszeresen kiengedni. Valamint a nyúl szereti maga eldönte ni, hogy mikor jön ki a házából, és arra is lehetőséget kell biztosítsunk, hogy önerejéből visszamehessen mondjuk pisilni.

3.

Tudunk-e legalább néhány hétre elegendő forgácsot és szénát tárolni. Ez utóbbi komoly mennyiség, így érdemesebb egyben beszerezni egy kis bálát, mint a drogériákban, állatkereskedésekben kapható méregdrága szénát venni.

4.

Hova fogjuk az elhasznált almot tenni? Lehetőleg ne kelljen az egész lakáson végigmasírozni egy doboz nyúlbogyóval. A nyúlbogyó egyébként komposztálható, vagy a kertben azonnal felhasználható talajjavításra.

5.

Tudunk-e nyulunknak rendszeresen zöldet szerezni.Ugyan megélnek száraz szénán és tápon is, de én mindenképp ajánlom a friss zöld etetését.

A nyulak imádják a friss füvet, faleveleket, pitypangot. Télen adhatunk neki répát, almát vagy petrezselymet is.

6.

Lesz-e valaki, akire rábízhatjuk az állatot, amíg mi nyaralunk? A nyulak ragaszkodnak a megszokott helyükhöz. Így jobban járunk, ha a segítő jön a nyúlhoz, és nem fordítva. Az is megoldás lehet, ha a ketrecével együtt adjuk őt bérbe :)