Miután eldöntöttük, hogy nyulat akarunk…

Tippek 2011. September 16., Friday

A “Honnan vegyünk nyuszit?” kérdésről külön bejegyzés lesz, itt csak általános szempontokat írok.

 

Döntsük el, hogy hol fog lakni. Ez behatárolja, hogy milyen méretű nyúl jöhet szóba.

Ezután nézegessünk fotókat, hogy nekünk melyik tetszik legjobban. Nézhetünk hirdetést, menjünk el börzére, látogassunk meg tenyésztőt. Fontos tudnunk, hogy mekkorára fog nőni a kiválasztott példány, ezért próbáljuk megnézni a szüleit. Felnőtt állatot csak akkor vegyünk, ha biztos jó helyről van, és szelíd, emberbarát. Lehet, hogy rossz természete miatt próbálnak megválni tőle!

Legyen valami elképzelésünk arról, hogy milyen nyulak vannak, ezekből melyik elérhető felénk; hogy nagyságrendileg mennyibe kerülnek. Így kisebb eséllyel hozunk rossz döntést, és nem fogjuk utólag bánni, hogy nem kisebbet-nagyobbat-szőrösebbet-puhábbat-sötétebbet-világosabbat-tarkábbat választottunk. Ettől függetlenül persze a legédesebbet kell választani :) Egy fotó nem adja vissza soha az eredetit, és a nyussz természetéből se sokat közvetít. Nézzük meg élőben, simogassuk meg, és ha egy undok vagy túl félős állat, akkor ne vegyük meg akkor sem, ha ez a kinézett fajta egyetlen megfelelő színű példánya. Ezzel szemben lehet, hogy a csúnyácska, vagy épp átlagos kinézetű nyuszi azonnal elbűvöl a természetével.

 

Szaktudás nem kell. Interneten minden tudnivaló elérhető; minden kérdésünkre választ kaphatunk, ha utánaolvasunk. Akár több egymásnak ellentmondó választ is :( Kérdezzük meg nyugodtan, hogy miért így ajánlja, vagy miért nem úgy, ahogy a másik. Sokszor kiderül, hogy a jótanács csak húsnak tartott nyúlnak jó, törpenyúlnál nem válik be.

 

Ha megvettük…

Nem baj, ha nem készültünk fel előre, csak tudjuk hova tenni, és legyen mit ennie. Kérjünk a nyúlhoz néhány napra eleséget, valamint biztos kell egy doboz, amiben hazavisszük. Sok állatkereskedés nyitva van hétvégén is, gyorsan beszerezhetjük a szükséges felszereléseket. Csak abban legyünk biztosak, hogy szeretnénk a nyulat, és gondoskodni fogunk róla. Lehet kérdezni az eladótól is, legalább kiderül, hogy fontos-e neki az állatka sorsa, vagy csak a markát tartja.

 

Nem különösebb ördöngősség egy nyúllal bánni. Ha alapjában véve tisztában vagyunk egy nyúl igényeivel, akkor nyugodtan vegyük meg azt a példányt, amibe első pillantásra beleszerettünk, különben bánni fogjuk :)))