Bakot vagy nőstényt?

Tippek 2011. September 20., Tuesday

Kevesen vállalják, hogy eldöntik a kérdést, mindenesetre én megpróbálom: kertbe bakot, szobába nőstényt.

Hogy miért?

A bakok sokkal kedvesebbek, bújósabbak, türelmesebbek. Cserébe pisilnek. Össze-vissza, a falra, a plafonra, nekifutásból, fölugorva. Ha nem a szobában laknak, akkor ez sokkal kevésbé jelent problémát.

A nőstények őrzik a területüket, ha idegen kéz nyúl be a ketrecükbe, vagy csak takarítóeszköz, akkor morognak, támadnak. Emellett az ivarzási ciklusuk szerint a hangulatuk is váltakozik. Időnként órákon keresztül ülnek mellettünk, és élvezik, ha simogatjuk őket. Márkor inkább “hozzám-ne-érj”-hangulatuk van.

De hogy ne keserítsek el senkit:

Nem ennyire egyszerű és törvényszerű mindez. A fiúk kamaszkor után lenyugszanak. Tapasztalatom szerint a határozott, férfias bakok leszoknak a pisilésről. Az emberhezszokott, szelíd nőstények pedig nem haragszanak meg akkor sem, ha idegen látogatójuk akad.

A neveletlenséget ugyan nem, de a túlzott ivarra jellemző viselkedést pedig meggyógyítja az ivartalanítás.

 

Több nyúl esetén:

Legbiztosabb, ha mind ivartalanítva van. A műtétet csak ivarérés után lehet elvégezni, így ha két kamasz nyuszink van, azokat egy ideig külön kell tartani. Két nőstény harcolni fog egymással, hacsak nincs mindkettő ivartalanítva. Két bak esetén szintén, az ivaros molesztálni fogja a másikat. Ha vegyes-párost szerzünk, akkor lehetséges, hogy a bak ivartalanítása elég. De sajnos elég valószínű, hogy a nőstény a nyűgösebb napjain üldözni fogja, komoly kárt is tehet benne.

Ivaros párt ne tartsunk együtt! Egyrészt irdatlan mennyiségű utódot képesek összehozni, másrészt a nőstény üldözi, harapja a bakot, ha félti tőle a fészkét. A nyúl a fialást követő napon már ivarzik, a vemhes nőstény elüldözi a bakot. Tehát ivartalanítás nélkül csak pár nap édes együttlétre számíthatunk.