Mini, toy vagy törpe?

Tippek 2012. February 24., Friday

Hirdetésekben általában ezekkel a kifejezésekkel találkozunk, de vajon mekkora lesz a nyúl?

Sokszor maguk az eladók se tudják, hogy pontosan mit árulnak esetenként akkor sem, ha nem is keverékről van szó. A vevő nem nagyon tudja elképzelni még, hogy mekkora egy mondjuk kétkilós nyúl, és az eladó is inkább lefele kerekíti a felnőttkori tömeget… Kérdés, hogy elég lesz-e a ketrec mérete a kifejlett nyúlnak is?

Kezdjük egy kis elmélettel…

Az összes tenyésztett nyúlfajta az üregi nyúl háziasításával jött létre. A fajták bármelyike keresztezhető egymással. A “házinyúl” néven emlegetett, általában háznál húscélra tartott nyulak keverékek. Cserébe nem túl kényesek, egyszerűen tarthatók, és viszonylag gyorsan nőnek. Ezzelszemben a fajtanyulak valamilyen tulajdonság szerint válogatott, tenyésztett állatok. Ez a tulajdonság lehet szín, testalkat, húshozam, szőrminőség vagy a mi esetünkben méret.

Vannak olyan fajta törpenyulak, amik egyszerűen azért kicsik, mert a tenyésztés során mindig a kisebbeket válogatták ki, ezek így érték el a mai jellemző méretüket. Persze, itt nem egy-egy tenyésztő munkájára gondolok, ez a folyamat több tíz évet jelent.

A másik “módja” a nyulak kicsinyítésének, hogy a genetikát hívjuk segítségül. A nyulaknál létezik egy gén, amely az embereknél is létező törpenövést okozza. Az ilyen nyulakat a szakirodalom “valódi törpének” nevezi.  Szerveik kisebbre fejlődnek, rövidebb füleik, lábaik nőnek. Összességében kisebb testtömegű, “kompaktabb” nyulat kapunk. Sajnos, ha a gén halmozódik, azaz az apától és az anyától is örökli az utód, akkor olyannyira visszamarad, hogy életképtelen lesz.

Lássuk a gyakorlatot…

Magyarországon a kosorrú törpeként ismert nyulak nem valódi törpék. Tehát ők csak kistestű nyulak. Néha valaki belekever egy-egy házinyulat, mert az szaporább. Ugyanis a törpéknek ritkán születik négy-öt-hatnál több kicsinyük.

Valódi törpe kosorrúakkal csak az elmúlt pár évben kezdett néhány tenyésztő foglalkozni, ezeket mini kosorrúnak nevezték el.

Korábban említettem, hogy a “duplagénes” törpék életképtelenek. Ezért ha két valódi törpét párosítunk, akkor az utódok negyede születés után pár napon belül elpusztul. Egy másik negyed viszont genetikailag teljesértékű (azaz nem valódi törpe) nyúl lesz. Persze kisebb, mint egy átlagos házinyúl, de nagyobb, mint a valódi törpe. Csak a maradék, tehát az összes utód fele lesz valódi törpe. Ha egy valódi törpét egy normál (nem valódi) törpenyúllal párosítunk, akkor az utódok fele valódi törpe, a másik fele normál törpenyúl lesz.

Ezért ha egy tenyésztő azt állítja, hogy ő mini kosorrúakat tenyészt, akkor szükségszerűen törpéi is vannak. Az eladó teljes jóindulata esetén is előfordulhat, hogy a valódi törpének hitt nyúl túlnövi a szabvány méretet, ugyanis nem mindig nyilvánvaló a különbség. Arra is számítanunk kell, hogy a tenyésztőnek valószínűleg a valódi törpék az értékesebbek, kiállításra vinni és továbbszaporítani. Így a nagyobbakon próbál először túladni.

Ha egy eladó azt állítja, hogy az eladásra kínált nyúlnak anyja is, apja is mini kosorrú (vagy mindketten holland törpék), akkor kérdezzük meg, hogy hány életképtelen utód született. Ha azt mondja, hogy egy sem, akkor a szülők mégse lehettek nagyon törpék.

És térjünk a lényegre…

Aki igazán pici nyulat szeretne, az válassza a holland törpét. Ebből is a valódi törpét, rövid füllel. Ideális esetben 80-90dkg, a hosszabb fülű valamivel nagyobb.

Aki a lógó fülhöz ragaszkodik, az megpróbálhat mini kosorrút keresni, ezek 1,2-1,6kg közöttiek. Ebből nehéz igazit találni, nagyon kevesen foglalkoznak vele, és igencsak borsos áruk van. Viszont azt írni/mondani, hogy “ez a nyúl mini”, az ehhez képest jelentősen könnyebb… Így azt kell mondjam, hogy a miniként hirdetett nyulak nagy része valójában nem mini. Válasszuk azt, amelyiknek olyan rövidek a lábai, mintha hasalna; a teste pedig alig szélesebb, mint a feje. A fülméret itt is segít, de korántsem annyira jelentős, mint a holland törpénél.

A legnagyobb választékot kosorrú törpenyúlból találjuk. A kiállítási minőség 2kg alatt van, 2-3kg közöttieket találhatunk sok helyen elérhető áron.

Aki oroszlánfejű törpét szeretne, annak mindenképpen ajánlom, hogy vásárlás előtt nézze meg az anyát és az apát is. Itt nagyon nagy méretkülönbség lehet, másfél kilótól a húsnyúl méretig.

Aki toy nyuszit árul, az nincs tisztában a fogalmakkal… Vagy csak a vevők igényeihez próbál igazodni :)

Néhány jótanács…

Az, hogy valakinek pontosan milyen fajtájú nyula van, az egészen addig nem lényeges, amíg kiállításra nem viszi, vagy tenyésztésbe nem vonja. Addig bármilyen cuki szőrcsomó lehet a kedvence, csak legyen egészséges és életvidám.

Ritka fajta esetén egy-egy tenyészállat komoly értéket képvisel. Ezért jobban kihasználják, vérfrissítésre kevesebb a lehetőség. Így az értékes fajtáknál nagyobb esetben fordul elő beltenyésztettség, ami komoly genetikai betegségeket eredményezhet. A leggyakoribb gond a hibás fognövés. Ilyenkor a nyúl fogait rendszeresen állatorvossal kell csiszoltatni ahhoz, hogy képes legyen enni. Tévhit, hogy a fajták keveredése okozza!

Ezzelszemben egy házinyúllal kevert törpe, vagy egy egyszerű házinyúl várhatóan ellenállóbb, egészségesebb felnőtt nyúllá fejlődik.